Znajdz sobie jakas tabele z indexem glikemicznym produktów. Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 60). Natomiast [...]
1 nie wiadomo, sporo zależy od organizmu, z czym co się łączy. 2 mąka nie będzie miała tyle samo to już produkt przetworzony, tak samo pszenica a mąka z niej 3 mogą być, ale nie tak że cały dzien na mące będzie oparty 4 na równi bym postawił 5 to jest proces poddania parzew wysokim ciśnieniu, jakaś obróbka termiczna to już wstępna jest, nie [...]
Pierogi -wartości odżywcze /SFD/2017/5/14/dde858fa4c31410eba18259a99ac1f9a.jpg Pierogi to mączną potrawa lubiana przez wielu Polaków. Czy dbając o formę trzeba z nich rezygnować? Czy można przygotować pierogi w wersji dietetycznej i cieszyć się ich smakiem będąc na diecie? Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego i lepkiego ciasta wypełnione [...]
Odkopuję temat, ale znalazłem go i z ciekawością przeczytałem wszystkie komentarze. Czytałem kiedyś w książce dietetycznej, że obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze i stąd takie warzywa, które są smażone tracą swoją wartość. Płatki, które zalewa się gorącą wodą też powinny tracić, chociaż ta woda wsiąka w nie więc wartości pozostają. Ktoś [...]
Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej. [...]
Witaj. Jeśli chodzi o tego typu produkty, to do dzienniczka wpisujemy wartość odżywczą produktu surowego i oczywiście ważymy go przed ugotowaniem. Każda obróbka termiczna powoduje ubytek wagi. Najmniejszy jest oczywiście przy krótkim gotowaniu, a najwyższy (bo nawet ponad 40%) przy procesie pieczenia. Drugim procesem, który powoduje najmniejsze [...]
Cześć! Teoretycznie obie te rzeczy możesz jeść w takiej formie jak opisałeś. Jednak przy zmieleniu siemienia lnianego jest ono lepiej wchłaniane i dostarcza lepiej składników odżywczych. Podobnie sytuacja wygląda z płatkami owsianymi. Płatki nieugotowane mogą posiadać antyodżywcze składniki, które dzięki namoczeniu są niwelowane lub ich działanie [...]
[...] o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03 Dobre info Wojmir. Była taka wątpliwość że wędzenie powoduje [...]
[...] żeby brzmiało to dwuznacznie. Edit sam kiedyś powielałem te bzdury o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03
[...] Edit sam kiedyś powielałem te bzdury o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03 Człowiek uczy się całe życie
Ciekawy, przekrojowy artykuł, choć interpretacja pewnych zależności (polegająca na przykłdaniu do nich wagi) dość swobodna. Ponieważ sporo było o marketingu, to chyba jeden element zagrań marketingowych umknął: Wielu firmom zależy na zdyskredytowaniu tzw. "tańszych odżywek białkowych", stąd też często w rozmaitych artykułach i [...]
Ożywione pokarmy są kluczem do naszego zdrowia i długowieczności. Pozwalają naszemu ustrojowi funkcjonować jak należy. Nasz ustrój ewoluował ponad 4 miliony lat. Przez ww. 3950000 lat jedliśmy tylko surowe, ożywione pokarmy. Zaledwie ostatnio zaczeliśmy jadać przegrzną żywność. Kiedy spojrzymy na inne zwierzęta w naturze, nie spostrzegamy [...]
Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa Podstawą pożywienia człowieka są produkty pochodzenia roślinnego. Wynika to z łatwości ich pozyskiwania i co za tym idzie - niższą ceną. Obecnie na świecie przeważają populacje, które stosują dietę mieszaną, w skład, której wchodzą produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nieliczne są [...]
► Jako osoba dotknięta taką chorobą może mógłbyś wypisać jakieś wskazówki odnośnie tego jak utrzymać jelita w najlepszym stanie? Co wprowadzić w nawyk, czego nie robić, obowiązkowe produkty w diecie, produkty zakazane itd? Mógłbym, ale wypisanie tego w punktach, będzie zbytnio uproszczonym obrazem, wyrwanym z kontekstu. Temat nadaje się na [...]
Yarekk - znam ludzi z branży, to wiem o HGH. Nawet w Polsce. W niektórych stanach USA wystarczy mieć wiek 50+ i lekarz legalnie przepisze HGH. Dziwisz się? Ja też się dziwiłem. Odnośnie ewolucji człowieka możemy rozmawiać długo i namiętnie. Dzięki obróbce jedzenia homo sapiens zdołał wykorzystać z niego więcej składników pokarmowych. Dzieki [...]
Atak na mnie, czas, start. nie ukladaj zdania w ten sposob - to nie atak bedzie - ale skoro cytujesz Wodyna: - Solaros - wyjasniales ze nie zalega w zoladku? ale ci ludzie mieli 12h postu, mieli ponadto bodajze 6 bialek na jedno zoltko i tyle . a ja jem zawsze tyle samo zoltek co bialek oni glodowali i zmniejszyli przez to aktywnosc ukladu [...]
Grafik - obrobka termiczna eliminuje zapach - ale takze wszystko co dobre w oliwie, wiec zapomnij o obrobce termicznej. sprobuj z cytryna, natka pietrzuszki lub innymi przyprawami ja tam walilem z kielona
Mam ten sam problem z oliwą - zapach eliminuje obróbka termiczna - także na niej coś pichcę często - a picie na łyżkę to tragedia - normalnie patrzę na butelkę i ... Martwi mnie jednak to że po 10 dniach praktycznie zero zmian w wyglądzie za to samopoczucie coraz gorsze