SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • BIALKO PRZY DIECIE REDUKCYJNEJ

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Znajdz sobie jakas tabele z indexem glikemicznym produktów. Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 60). Natomiast [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 12492 Data: 2004-05-11 23:02:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kilka dietetycznych pytan

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    1 nie wiadomo, sporo zależy od organizmu, z czym co się łączy. 2 mąka nie będzie miała tyle samo to już produkt przetworzony, tak samo pszenica a mąka z niej 3 mogą być, ale nie tak że cały dzien na mące będzie oparty 4 na równi bym postawił 5 to jest proces poddania parzew wysokim ciśnieniu, jakaś obróbka termiczna to już wstępna jest, nie [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 5678 Data: 2018-05-28 07:22:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pierogi - wartości odżywcze

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Pierogi -wartości odżywcze /SFD/2017/5/14/dde858fa4c31410eba18259a99ac1f9a.jpg Pierogi to mączną potrawa lubiana przez wielu Polaków. Czy dbając o formę trzeba z nich rezygnować? Czy można przygotować pierogi w wersji dietetycznej i cieszyć się ich smakiem będąc na diecie? Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego i lepkiego ciasta wypełnione [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 6747 Data: 2017-05-14 19:47:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Płatki owsiane

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Odkopuję temat, ale znalazłem go i z ciekawością przeczytałem wszystkie komentarze. Czytałem kiedyś w książce dietetycznej, że obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze i stąd takie warzywa, które są smażone tracą swoją wartość. Płatki, które zalewa się gorącą wodą też powinny tracić, chociaż ta woda wsiąka w nie więc wartości pozostają. Ktoś [...]

    Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 9702 Data: 2020-02-12 19:24:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Makaron gryczany

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 753 Data: 2020-06-09 22:13:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kura - surowa a gotowana. Kiedy ważyć mięso?

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witaj. Jeśli chodzi o tego typu produkty, to do dzienniczka wpisujemy wartość odżywczą produktu surowego i oczywiście ważymy go przed ugotowaniem. Każda obróbka termiczna powoduje ubytek wagi. Najmniejszy jest oczywiście przy krótkim gotowaniu, a najwyższy (bo nawet ponad 40%) przy procesie pieczenia. Drugim procesem, który powoduje najmniejsze [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1611 Data: 2020-08-03 21:08:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Siemie lniane

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Cześć! Teoretycznie obie te rzeczy możesz jeść w takiej formie jak opisałeś. Jednak przy zmieleniu siemienia lnianego jest ono lepiej wchłaniane i dostarcza lepiej składników odżywczych. Podobnie sytuacja wygląda z płatkami owsianymi. Płatki nieugotowane mogą posiadać antyodżywcze składniki, które dzięki namoczeniu są niwelowane lub ich działanie [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1886 Data: 2020-12-02 21:14:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • obróbka termiczna ta sama.to co ma wyp******ic z warzyw to i tak wyp******i nie wazne czy gotowane czy na parze.a ludzie kupuja kity

    Odpowiedzi: 110697 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-04-09 21:01:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03 Dobre info Wojmir. Była taka wątpliwość że wędzenie powoduje [...]

    Odpowiedzi: 58252 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-10-30 21:05:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] żeby brzmiało to dwuznacznie. Edit sam kiedyś powielałem te bzdury o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03

    Odpowiedzi: 58252 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-10-30 19:47:48 Szacuny postu: 3 (cały temat: 0)
  • [...] Edit sam kiedyś powielałem te bzdury o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03 Człowiek uczy się całe życie

    Odpowiedzi: 58252 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-10-30 20:24:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ciekawy, przekrojowy artykuł, choć interpretacja pewnych zależności (polegająca na przykłdaniu do nich wagi) dość swobodna. Ponieważ sporo było o marketingu, to chyba jeden element zagrań marketingowych umknął: Wielu firmom zależy na zdyskredytowaniu tzw. "tańszych odżywek białkowych", stąd też często w rozmaitych artykułach i [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 3799 Data: 2011-09-17 10:07:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna pokarmów

    Post
    Odżywki i suplementy

    Ożywione pokarmy są kluczem do naszego zdrowia i długowieczności. Pozwalają naszemu ustrojowi funkcjonować jak należy. Nasz ustrój ewoluował ponad 4 miliony lat. Przez ww. 3950000 lat jedliśmy tylko surowe, ożywione pokarmy. Zaledwie ostatnio zaczeliśmy jadać przegrzną żywność. Kiedy spojrzymy na inne zwierzęta w naturze, nie spostrzegamy [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 10579 Data: 2004-05-13 17:01:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Miejsce mięsa w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa Podstawą pożywienia człowieka są produkty pochodzenia roślinnego. Wynika to z łatwości ich pozyskiwania i co za tym idzie - niższą ceną. Obecnie na świecie przeważają populacje, które stosują dietę mieszaną, w skład, której wchodzą produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nieliczne są [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-06-24 16:01:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bardzo duże ilości owoców i błonnika w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    ► Jako osoba dotknięta taką chorobą może mógłbyś wypisać jakieś wskazówki odnośnie tego jak utrzymać jelita w najlepszym stanie? Co wprowadzić w nawyk, czego nie robić, obowiązkowe produkty w diecie, produkty zakazane itd? Mógłbym, ale wypisanie tego w punktach, będzie zbytnio uproszczonym obrazem, wyrwanym z kontekstu. Temat nadaje się na [...]

    Odpowiedzi: 47 Ilość wyświetleń: 15119 Data: 2017-10-24 07:52:55 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Yarekk - znam ludzi z branży, to wiem o HGH. Nawet w Polsce. W niektórych stanach USA wystarczy mieć wiek 50+ i lekarz legalnie przepisze HGH. Dziwisz się? Ja też się dziwiłem. Odnośnie ewolucji człowieka możemy rozmawiać długo i namiętnie. Dzięki obróbce jedzenia homo sapiens zdołał wykorzystać z niego więcej składników pokarmowych. Dzieki [...]

    Odpowiedzi: 142 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-05-25 14:11:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Atak na mnie, czas, start. nie ukladaj zdania w ten sposob - to nie atak bedzie - ale skoro cytujesz Wodyna: - Solaros - wyjasniales ze nie zalega w zoladku? ale ci ludzie mieli 12h postu, mieli ponadto bodajze 6 bialek na jedno zoltko i tyle . a ja jem zawsze tyle samo zoltek co bialek oni glodowali i zmniejszyli przez to aktywnosc ukladu [...]

    Odpowiedzi: 477 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-11-09 00:08:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Grafik - obrobka termiczna eliminuje zapach - ale takze wszystko co dobre w oliwie, wiec zapomnij o obrobce termicznej. sprobuj z cytryna, natka pietrzuszki lub innymi przyprawami ja tam walilem z kielona

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-13 23:01:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    tak,spokojnie liczysz przed obrobka termiczna

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-09-26 18:01:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam ten sam problem z oliwą - zapach eliminuje obróbka termiczna - także na niej coś pichcę często - a picie na łyżkę to tragedia - normalnie patrzę na butelkę i ... Martwi mnie jednak to że po 10 dniach praktycznie zero zmian w wyglądzie za to samopoczucie coraz gorsze

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-13 22:39:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)